Колоезденето е перфектният спорт за всеки. Да, ние от Велозона може би сме малко пристрастни, но карането на велосипед безспорно е забавен и ефективен начин да бъдем физически активни. Колоезденето е упражнение със среден интензитет и ниско въздействие (low impact), което се харесва на хора от всички възрасти, от малки деца до по-възрастни и има изключителни ползи за здравето ни.

Не сме учени или лекари, но научните изследвания показват консистнетно, че колоезденето се отразява положително върху физическото и менталното състояние на човека и има много ползи за здравето. Ето някои от тях:

Сърдечно-съдово здраве

Карането на колело е отлично сърдечно-съдово упражнение, с което да повишите сърдечната си честота и да подобрите сърдечно-съдовата функция. Проучвания показват, че колоезденето е свързано с по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания. Също така, вело спорта се свързва с по-ниски нива на смъртност и по-ниски нива на физиологични рискови фактори като диабет, липса на физическа активност и високо кръвно налягане. Подобряващите здравето ефекти на колоезденето могат да помогнат за подобряване на нивата на холестерола, което може да подобри вашето сърдечно-съдово здраве и да намали шансовете ви за инсулт и инфаркт. Карането на велосипед може да повиши нивата на HDL (добрия) холестерол, като същевременно понижи нивата на LDL (лошия) холестерол и триглицеридите.

Управление на теглото

В днешните дни е сякаш по-трудно от всякога човек да поддържа оптимално телесно тегло. Изобилието на храна и технологии ни правят по-мързеливи и това пряко се отразява върху нашите килограми. Колоезденето е ефективен начин за изгаряне на калории и управление на телесното тегло. 30-минутно каране на колело с умерено темпо може да изгори около 200, в зависимост от интензивността на карането и вашето тегло.


Мускулна сила и издръжливост

Да, може би най-голямата хипертрофия наистина се постига във фитнес залата, но големи мускули не винаги означава силни и издръжливи мускули. Колоезденето ангажира различни мускулни групи, включително квадрицепсите, подколенните сухожилия, прасците, глутеусите и задното бедро. Редовното колоездене помага за укрепване и тонизиране на цялата ни долна част, като подобрява общата мускулна сила и издръжливост.

Здраве на ставите

За разлика от упражнения с голямо въздействие (high impact) като бягането, колоезденето е дейност с ниско въздействие (low impact), която натоварва ставите ви по-малко, което го прави подходящо за хора от всички възрасти и нива на активност. Намалява риска от наранявания на ставите и може да бъде от полза за хора с болки в ставите.

Баланс и координация

Карането на велосипед изисква баланс, координация и концентрация, което помага за подобряването на тези умения с течение на времето. Докато стабилизирате тялото си и държите велосипеда си изправен, ще подобрите цялостния си баланс и координация и дори походката си. Балансът намалява с възрастта и липсата на активност, така че е жизненоважно да го тренираме. Подобреният баланс е полезен за предотвратяване на падания и счупвания, което може да помогне за намаляване на риска от нараняване.

Дълголетие

Няколко проучвания показват положителна връзка между колоезденето и увеличената продължителност на живота. Установено е, че редовните колоездачи имат по-ниски нива на смъртност в сравнение с не-велосипедистите, което показва, че колоезденето може да допринесе за по-дълъг и по-здравословен живот. Любимият ни учен на тема дълголетие е Др. Дейвид Синклер, който е учен в Харвардското медицинско училище.

Психично благополучие

Последно, но не и по-важност е менталният аспект на колоезденето. Най-разпространените ‘болестни’ състояния в 21 век със сигурност са психическите такива. Стресът е постоянен и това няма как да не се отрази и върху най-физически здравото тяло. Колоезденето има положителен ефект върху психичното здраве и благополучие. Помага за намаляване на стреса, тревожността и симптомите на депресия. Физическите упражнения, включително колоезденето, стимулират отделянето на ендорфини, които са естествени средства за повишаване на настроението. Освен това предоставя възможност за дейности на открито и излагане на природата, което допълнително подобрява психическото благополучие. Фокусирането върху пътя или ритъма ви, когато карате велосипед, може да ви помогне за осъзнаване на настоящия момент - нещо като вид медитация.


Сега е времето, в което разполагаме с повече информация от всякога на тема здраве и е наша отговорност да се възползваме и да не бъдем мързеливи към себе си. Здравето винаги е било наша мисия и знаем, че всеки клиент излиза от магазините ни с по-голям шанс да спортува и да се грижи за себе си. Елате в магазини Велозона (виж локациите) или пазарувай онлайн тук.