И така, обичате своя електрически велосипед? Разбира се! Не би ли било още по-хубаво, ако можете просто да увеличите пробега му и да карате още по-далеч и повече време с любимия си електрически планински или градски велосипед? Електрическите колела и техните батерии непрекъснато се актуализират, тъй като нови технологични ъпдейти и подобрения постоянно навлизат във вело индустрията. Въпреки това, няма значение колко далеч можете да стигнете с е-байка си - колкото повече, толкова по-добре, нали? 

По-долу ще обобщим някои от факторите, които влияят на пробега, но също и някои съвети как можете да увеличите обхвата на вашето електрическо колело и да увеличите удоволствието от карането.


Фактори, които влияят на обхвата

Едно от основните опасения, свързани с електрическите велосипеди и техния пробег, е средната автономност на батерията. С по-прости думи, колко далеч можете да достигнете с любимия си електрически велосипед. Има няколко фактора, които допринасят за живота на батерията на е-велосипедите. Някои са:

Правилната предавка: Една често срещана грешка, която повечето електрически велосипедисти правят, е да разчитат изцяло на електрическа помощ, без да обръщат внимание на превключването на предавките. Използването на правилната предавка значително помага за спестяване на общата мощност на батерията. Когато превключите на намалена предавка, това помага при лесно изкачване на хълмове. Затова трябва да внимавате за общата скорост и надморските височини, докато карате велосипеда си.

Допълнителен товар и тегло на велосипеда: При по-голямо тегло на велосипедиста, двигателят на мотора изисква повече енергия от акумулаторния блок. Същото важи и за теглото на товара на велосипеда. Всеки килограм има значение!

Надморска височина: Знаем, че няма нещо, което да се сравни с планинския терен, който предлага невероятни изживявания и гледки, но неравният път  ще намали общото разстояние, което можете да изминете с е-велосипеда. Амплитудите в надморската височина - изкачвания и спускания, изискват повече енергия от батерията за поддържане на двигателя на велосипеда. На равен терен разходът на енергия е значително намален поради инерцията и постоянството на скоростта на велосипеда.

Лоша поддръжка. Когато вашият електрически велосипед не се поддържа добре, това със сигурност ще се отрази на обхвата ви. При нужда (и профилактично) минете през сервизите на Велозона.

Налягане в гумите: Когато налягането в гумите ви е твърде ниско, разстоянието, което можете да изминете, ще бъде значително засегнато. Така че се уверете, че имате правилното налягане в гумите, така че пробегът ви да не се влияе от него.

Някои допълнителни фактори, които трябва да имате предвид, са честите спирания и тръгвания, вятър, стойка на колоездача и температурни условия. Таблицата по-долу дава приблизителен диапазон за електрическите велосипеди.

Съвети за увеличаване на пробега на електрически велосипед

Има няколко прости стъпки, които можете да предприемете, за да увеличите обхвата на вашия електрически велосипед. Ето няколко съвета:

Ако карате електрически велосипед Giant: Настройките на приложението Giant RideControl са важни! Приложението Giant RideControl отваря много възможности за вашия електронен велосипед. Настройте вашия двигател, като го направите малко по-агресивен или го настроите с по-малко мощ за по-голям обхват.

Опитайте да въртите педалите по време на ускорение: Тъй като максималната употреба на батерията на велосипеда е при неговото ускорение, можете да въртите педалите за няколко секунди, за да намалите потреблението на енергия почти наполовина. Това предполага значителни икономии на енергия на вашия електрически велосипед – особено ако преминавате през трафик или имате множество спирки по пътя си.

Напомпайте гумите: Когато е осигурено максимално налягане на въздуха за гумите на вашия електрически велосипед, те отдават минимално съпротивление при каране. Това означава, че батерията използва по-малко енергия, докато се движите. Проучвания, проведени върху автомобилни гуми, показват увеличен пробег с около 3 процента поради напомпани гуми в движение.

Поддържайте батериите напълно заредени: Литиевите батерии – подобно на другите батерии, ще осигурят най-добрия възможен обхват, когато са напълно заредени. Някои велосипедисти зареждат батериите на електрическите велосипеди само веднъж седмично – особено ако правят по-кратки пътувания през седмицата. Проблемът с този модел е, че батерията на мотора стои разредена за по-дълъг период. Общото правило е, че ако сте използвали велосипеда за един ден, трябва да заредите батерията му през нощта. Зарядните устройства на Giant са супер бързи и времето за зареждане е за батерия от 500 WH може да се зареди до 80% за по-малко от 3 часа.

Електрически велосипеди от Giant

Giant е известно име в велосипедната индустрия. От създаването си през 1972 г. марката набира огромен тласък за своята впечатляваща гама от велосипеди и иновативна технология за велосипеди. С над 12 000 магазина по целия свят гигантът за велосипеди е водещ производител и доставчик на гама електрически велосипеди от най-висок клас от различни видове. Можете да преминете през впечатляващата гама от електрически велосипеди в Giant.

Независимо дали трябва да пътувате ежедневно до работа или да задоволите страстта си към колоезденето, Giant разполага с широк асортимент от модели електрически велосипеди, които да задоволят вашите специфични нужди. Гамата Giant е изключително функционална и богата на функции, за да изпълни вашите изисквания.

Вземете най-доброто от вашия електрически велосипед, като увеличите максимално пробега му!