"- Здравейте, търся си велосипед… - Къде ще го карате? - Навсякъде - в града, в парка, в планината."

Често чуваме този отговор от наши клиенти. Някои любители колоездачи търсят универсален велосипед, който може да се справи с различни терени. А ние от Велозона имаме перфектния вариант - хибриден велосипед.

Какво е хибриден велосипед?

Хибридният велосипед, както подсказва името, е хибрид между шосеен и планински велосипед. Хибридните колела съчетават характеристики от по-специализирани велосипеди като полученият "хибрид" е колело с общо предназначение, който може да бъде използвано за различни терени и приложения. Тази универсалност прави хибридните колела популярни и предпочитани сред начинаещи велосипедисти. Те предлагат възможност за колоездене както на пътя и в града, така и извън него на пресечени местности. Но какво всъщност прави един велосипед хибриден?


Характеристики на хибридния велосипед

Хибридните велосипеди обикновено имат геометрия на рамката, която позволява по-изправена позиция на тялото. Понякога хибридните колела, които са по-ориентирани към офроуд, имат предна вилка с амортисьор. Хибридните велосипеди обикновено заимстват плоското, право кормило, което много велосипедисти намират за удобно и интуитивно. Хибридите се отличават също с по-тънките и гладки гуми, което позволява по-голяма скорост и по-малко усилие при колоездене по пътя. Важно е да се отбележи обаче, че хибридите не правят нито едното, нито другото толкова добре, колкото специализиран шосеен или планински велосипед. Тяхната сила и в универсалността.

Хибридни велосипеди VS Планински велосипеди

Хибридите и планинските велосипеди наистина споделят някои прилики. Но кой байк да изберем? Първо, планинските велосипеди често имат много повече компоненти, докато хибридните велосипеди обикновено са по-опростени. Поради това планинските велосипеди обикновено са по-скъпи, тъй като използваните висок клас части и компоненти водят до по-висока цена. Освен това, планинските велосипеди са по-способни на офроуд пътеки, защото са оборудвани с по-широки гуми с по-едър грайфер и по-широк балон. Най-голямата разлика между планински велосипеди и хибридни велосипеди е окачването. МТБ колелата имат повече ход от хибридния велосипед, за да могат да поемат планинските пътеки. Това означава, че хибридният байк не може да осигури същото качество на омекотяване на возенето, което прави планинският велосипед върху по-агресивен терен. Можете да използвате хибридния велосипед като планински, но няма да е толкова подходящ за по-агресивни пътеки за планинско колоездене поради липсата на окачване и по-тънките гуми. (Решавате, че искате планински велосипед? Разгледайте тук.) Хибридът е по-добър за всеки, който иска да кара по леки офроуд пътеки, по велосипедни пътеки и в града. Планинският велосипед обаче ще бъде по-подходящ за тежки планински пътеки. Следователно, нито един от тях не е по-добър от другия - изцяло зависи от вашите лични нужди и за какво бихте искали да използвате велосипеда си.


Хибридни велосипеди VS Шосейни велосипеди

Основните разлики между двата типа велосипеди са в гумите и в това, че шосейните колела често са много по-леки от хибридните велосипеди. Можете да използвате хибрида като шосеен велосипед, но той няма да бъде толкова бърз, колкото шосеен велосипед. Въпреки това, по отношение на комфорта и контрола, хибридът е много по-лесен за каране от шосеен велосипед. Това е така, защото позицията е много по-удобна и компонентите често са много по-удобни за любителя колоездач. (Решавате, че искате шосеен велосипед? Разгледайте тук.)

Нашето предложение за хибриден велосипед Giant

Нашето предложение за хибриден дамски велосипед Liv

Нашето предложение за хибриден велосипед Head

Заключение: Струва ли си хибридното колело?

Хибридните велосипеди са страхотни, защото могат да послужат и за двата типа колоездене - планинско и шосейно на добро ниво. Следователно, не е нужно да купувате два велосипеда, имате нужда само от един, който да ви кара както на пътя, така и извън него, когато пожелаете. С тяхната универсалност и свободата, която предлагат за различни терени, хибридните велосипеди са перфектният вариант за начинаещи колоездачи или такива, които искат да карат колелото си на различни места. Според нас, от Велозона, хибридният велосипед е отличен избор, който ви позволява многобройни преживявания навсякъде и различни приключения.


Ще намерите голям асортимент хибридни велосипеди - серия Head I-Peak, Giant Roam, Giant Escape, Liv Rove в онлайн магазин за велосипеди и аксесоари - Velozona.bg или във физическите ни магазини Велозона (виж локациите). Вижте хибридните велосипеди тук.